Fler vårdandställda genom svenskspråkig integration
Julkaistu HBL:ssä 24.10.2024
Det är ett allmänt erkänt faktum att de svenskspråkiga tjänsterna är i dåligt skick till och med inom välfärdsområdena i Nyland. Man får vänta länge i telefonväxeln, och till slut ber den som ringer tillbaka om ursäkt för att inte kunna svenska, och frågar om finskspråkig service går bra.
Denna beklagliga situation beror naturligtvis på att svenskan fortfarande ses som ett otydligt "tvång" och inte som en medborgerlig plikt. Dock anser jag att vi har en lösning på detta problem genom invandringen.
Integrationen i Finland sker till stor del genom det finska språket, även om det vore helt likvärdigt att studera svenska och slutligen erhålla finskt medborgarskap som svenskspråkig.
Svenska är ett mycket enklare språk att lära sig för dem som redan talar engelska, vilket många invandrare gör, än det finska språket som tillhör en helt annan språkgrupp. Vården och servicebranscherna lockar till sig många invandrare, så jag tycker att det vore en fantastisk möjlighet att inleda en omfattande kampanj för att integrera invandrare, som studerar till vårdyrken, till att bli svenskspråkiga. Vi skulle få betydligt fler svenskspråkiga arbetstagare och kunna säkerställa att tjänster även i fortsättningen erbjuds på båda nationalspråken.
Som finskspråkig kan jag vara praktiskt taget säker på att få vård på mitt modersmål var som helst i Finland, oavsett vårdarens bakgrund, men en svenskspråkig kan inte vara lika säker, och det är entydigt fel. Vi har en skyldighet att tillhandahålla fungerande offentliga tjänster på båda nationalspråken.
Peetu Luiro, Kandidat i kommunal- och välfärdsområdesvalet (SFP), Esbo, Västrä Nyland.