Dela ut broschyr om skyddsrum
Julkaistu Hufvudstadsbladetissa 10.3.2025

Kommuninvånare, vet du var närmaste skyddsrum finns? Vet du hur mycket mat och vatten du borde ha i ditt hemförråd? Om du vet, frågar jag – har du det? Vet du var närmaste vattenutdelningspunkt finns om vattenledningarna slutar fungera? Har du en batteridriven radio?
Jag kan bara svara ja på en av dessa frågor, trots att jag är särskilt intresserad av säkerhet. USA:s nya administration förändrar den geopolitiska spelplanen, och därför måste även vi förbereda oss för det värsta.
Ofta handlar diskussionen om försvarspolitik enbart om vapen och stridsflygplanen. Dessa är viktiga frågor, men lika viktigt är det att se till att civilbefolkningen är förberedd och att alla har den kunskap som behövs om vad man bör ha hemma och var man kan få hjälp i en krissituation.
För närvarande erbjuds försvarsutbildning främst till intresserade genom Försvarsutbildningsföreningen (MPK), men i en verklighet där ett land som för ett anfallskrig i Europa har en gräns mindre än 200 kilometer från vår huvudstad, borde civilberedskap vara allmän kunskap.
Därför föreslår jag att kommuner och städer tar initiativ till att skapa en broschyr som delas ut till varje hushåll. Informationspaketet bör innehålla adresser till skyddsrum, en lista över vad man bör ha hemma i en krissituation och var man kan få vatten.
Experter påpekar alltid att risken för krig i Finland fortfarande är relativt låg. Däremot har de globala riskerna nått en helt ny nivå, och dessa realiteter måste vi acceptera även i vår lugna ankdamm.
Beredskap är inte alarmism, utan en naturlig del av samhällets krisberedskap – precis som brandvarnare i hemmen eller trafikregler på vägarna. Vi förbereder oss inte för att vi förväntar oss en katastrof, utan för att vi ska kunna leva tryggt och med tillförsikt under alla omständigheter. Den gamla devisen "Si vis pacem, para bellum" gäller även oss civila.